Zorg, welzijn en werk: je kan vaak meer dan je denkt.
cover

Het huis van Ochten: van, voor en door bewoners

In Ochten organiseren vrijwilligers activiteiten en ontmoeting in en via het Huis van Ochten. Een groot aantal zeer betrokken dorpsbewoners zet zich in, elk op de manier die het beste bij hem of haar past. De één gaat wandelen met een rolstoelgebonden persoon, een ander legt huisbezoekjes af, weer anderen tuinieren met kinderen, willen samen een boodschapje doen in Ochten of geven een cursus of workshop.

Wat gebeurt er?

Om te beginnen zijn de gastvrouwen van maandag t/m vrijdag aanwezig tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Dan kan iedereen binnenlopen voor een kopje koffie of thee en eventueel een tijdschrift lezen. Er is ook een boekenruilkast die intensief wordt benut. Het vaste, wekelijkse programma bestaat uit een inloopavond breien en haken, een spelletjesavond, een kaartavond, bridgen, een repaircafé en een kledingrepaircafé. Elke donderdagochtend helpt een vrijwilligster mensen met kleine dingen zoals een knoop aanzetten of een nieuwe rits in een rok zetten. Dit wordt enorm gewaardeerd, en zij leert als nieuweling in het dorp zo meer mensen kennen. Een mooie match.Daarnaast worden er ook regelmatig éénmalige activiteiten georganiseerd, zoals een workshop naaldvilten, een planten- en stekjesbeurs, een voorlichtingsavond over gezondheid en themamaaltijden. Er komen nog steeds activiteiten bij.

Hoe heeft de gemeente geholpen?

De gemeente heeft het initiatief genomen om het Huis van Ochten op te starten, heeft mensen bij elkaar gebracht en een locatie geregeld. Ook heeft ze een klein startkapitaal beschikbaar gesteld en er is een vaste contactpersoon als vraagbaak voor de gastvrouwen. Het Huis van Ochten is één van de vijf 'buurtontmoetingspunten' die in 2013 in een pilot met subsidie van de provincie Gelderland zijn gestart. Inmiddels faciliteert Neder-Betuwe de start van 'Huizen van het Dorp' in de vijf andere dorpen in haar gemeente.

Meer info: http://www.nederbetuwe.nl/huizenvanhetdorp