Zorg, welzijn en werk: je kan vaak meer dan je denkt.
cover

Het verhaal van Koos

'Ik heb het hier hartstikke goed!'

Op bezoek bij Koos in Tiel. Koos is een man met een licht verstandelijke beperking, die in zijn leven veel heeft meegemaakt. Dankzij de begeleiding vanuit de JP van den Bentstichting woont hij zelfstandig in zijn ouderlijk huis in het centrum van Tiel.

'Ik ben Koos en dit is het huis waar ik ben geboren. Ik woon hier helemaal op mezelf nu. Sinds 1993. Vroeger woonde ik hier met mijn ouders. Toen deed ik ook best veel klusjes voor mijn moeder. De was bijvoorbeeld. Of ik deed boodschappen.
In de winkel helpen ze me daarbij als dat nodig is. Ik laat dan het briefje zien en de medewerkers van de winkel helpen mij de kar te vullen.
Sinds 1971 werk ik bij een bedrijf ( Lander Geldermalsen) dat onderdelen maakt voor geisers en boilers. Dat werk doe ik door de week, behalve op donderdagsmiddags.  Om half zeven 's morgens ga ik de deur uit en dan ben ik 's avonds rond half zes weer thuis. Ik ga er met de taxibus heen. Als ik thuis kom maak ik het avondeten en ik maak alvast het brood klaar voor de volgende dag.
Elke avond komt de thuiszorg om mij te helpen met mijn persoonlijke verzorging. En op donderdagmiddag komt de Thuiszorg poetsen. Dus dan ben ik 's middags thuis. De rest van de week ben ik aan het werk. Ook in het weekend! Dan doe ik klusjes voor winkeliers en marktmensen en ik doe ook nog boodschappen voor de kerk. Zondags zet ik vóór de mis alles klaar voor de kerkdienst. Dan zet ik koffie voor de mensen van het koor bijvoorbeeld. Maar ik haal ook boodschappen voor de kerk. Brood, kaas en ham om tosti's te maken, en pakken soep. Dat is voor de vrijwilligers. Soms is dat moeilijk, omdat ik met een rollator loop, maar als ik veel boodschappen moet halen mag ik van de supermarkt het winkelwagentje meenemen. Dan laat ik de rollator staan en die neem ik weer mee als ik de kar terugbreng. Dat heb ik goed afgesproken! Ik ben dus het hele weekend druk bezig!Maar dat wil ik heel graag doen. Zolang als ik kan!'

Karin, Caroline, Marian en Jolanda werken als begeleidster van Koos vanuit de JP van den Bentstichting.
Koos is erg blij met de hulp die hij krijgt. 'Op maandag woensdag en vrijdag krijg ik begeleiding. Vanaf kwart over 5 tot 7 uur. Om de beurt koken we het eten en daarna eten we samen. 
Ik ben heel blij dat deze begeleiders langskomen. Want als ik geen begeleiding kreeg zou ik hier niet kunnen wonen. De begeleiders helpen mij bijvoorbeeld met de post en het maken van een boodschappenlijstje, want ik kan niet lezen en schrijven. Ook helpen ze mij om mijn verhaal aan te horen en te zorgen dat ik door het praten mijn hoofd weer kan leegmaken. Ik vind het fijn dat ik het zo druk heb en dat de begeleiding me helpt, want als ik alleen ben en niets te doen heb, ga ik maar zitten piekeren.'

'Voor andere dingen, zoals het knippen van de heg in de tuin, krijg ik hulp van Stichting Dynamiek.
Ik woon hier heel graag. Ik ken de mensen in de buurt en ik woon dicht bij het centrum. Ik loop niet zo goed omdat ik last heb van mijn benen. Maar als ik zou vallen hier in huis hoef ik niet bang te zijn, want ik heb een alarmsysteem. Dan druk ik op het knopje en dan komt iemand me helpen. Dat is een veilig gevoel!
Dankzij de hulp van de JP van den Bent stichting, de Thuiszorg en Dynamiek kan ik op mezelf wonen en daar ben ik heel erg blij mee. Ik heb het hier hartstikke goed!'